Μην κάνετε κάποια πλαστική αν δεν κάνετε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας

Οι πλαστικές επεμβάσεις εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αποβάλει το πέπλο μυστηρίου που τις κάλυπτε. Στις μέρες μας έχουν απλά γίνει μέρος της καθημερινότητας μας αφού οι άνθρωποι δεν ντρέπονται πια να μιλάνε γι’ αυτές ενώ η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης τις έχει κάνει πάρα πολύ ασφαλείς και οικονομικά προσιτές στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Πλέον λοιπόν, είναι καθημερινό φαινόμενο να δηλώνει κανείς ότι θα ήθελε να κάνει μία πλαστική επέμβαση για να «διορθώσει» κάποιο θέμα που έχει με την εμφάνιση του, είτε αυτό είναι έντονο είτε όχι.

Δεδομένου λοιπόν ότι οι πιθανότητες αποτυχίας ή παρενεργειών μετά από μια πλαστική επέμβαση είναι πλέον ελάχιστες καθώς και του μικρού τους κόστους, η απόφαση για μία πλαστική παίρνεται πλέον από πολλούς πολύ «ελαφρά τη καρδία». Με άλλα λόγια, η πλαστική για πολλούς έχει γίνει μία λύση ασφαλής και σε πολλές περιπτώσεις άμεση η οποία και μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά την αυτοπεποίθηση τους και τον τρόπο με τον οποίο πιστεύουν ότι τους βλέπουν οι άλλοι.

Αυτό όμως που θα πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του πριν να κάνει μία πλαστική επέμβαση είναι το γεγονός ότι όσο και να είναι η επέμβαση, δεν παύει να είναι χειρουργείο, οπότε υπάρχουν πάντα κάποια ρίσκα, έστω και μικρά. Επιπλέον, μία πλαστική θα αλλάξει την εμφάνιση μας και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και μόνιμο ή να απαιτεί πολλά έξοδα για να διορθωθεί. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι επειδή μπορεί κάποιος να κάνει μία πλαστική, δεν σημαίνει κιόλας ότι πρέπει να τη κάνει. Πριν λοιπόν κάνει κάποιος μία πλαστική, θα πρέπει να κάνει τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό του:

Πόσο καιρό θέλω να κάνω πλαστική;

Όπως είπαμε και πριν, οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν συνήθως μόνιμα αποτελέσματα, οπότε και καλό θα ήταν να γίνονται για να επιλυθούν «προβλήματα» τα οποία συνοδεύουν ένα άτομο όλη τη ζωή του. Αν λοιπόν το πρόβλημα είναι «διαχρονικό» τότε η επιθυμία για πλαστική θα είναι και αυτή μακροχρόνια, ίσως να υπάρχει από την παιδική ηλικία. Αν η επιθυμία είναι σχετικά πρόσφατη και σχετίζεται με την απόκτηση χρημάτων ή χρόνου κλπ, καλό θα ήταν να κάνει το άτομο κι άλλες σκέψεις πριν να κλείσει ραντεβού σε μία κλινική.

Για ποιον θα γίνει η πλαστική;

Εννοείται ότι η πλαστική γίνεται σε μας, οπότε και είναι λογικό να γίνεται για μας. Η λογική όμως εδώ αποτυγχάνει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που κάνουν μία πλαστική γιατί τους το ζήτησε ο σύντροφος τους ή επειδή έκανε κάποιο σχόλιο κάποιος γνωστός τους. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής αγνοούσε το «πρόβλημα» του μέχρι που κάποιος του το επισήμανε, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τότε ο ασθενής δεν έβλεπε κάποιο πρόβλημα στην εμφάνιση του. Η εμφάνιση μας αφορά πρώτα και κύρια τον εαυτό μας και το παν είναι να αισθανόμαστε εμείς καλά με αυτή. Αν μία επέμβαση γίνει μετά από σχόλια ή παροτρύνσεις άλλων. Δεν γίνεται για μας στην ουσία, οπότε και δεν είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Η πλαστική θα με κάνει άλλο άνθρωπο, κυριολεκτικά;

Μία αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και να δώσει μία ίσως και αρκετά μεγάλη ώθηση στην αυτοπεποίθηση μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και η λύση για όλα τα προβλήματα μας. Για παράδειγμα, αν τα προβλήματα εσωστρέφειας που έχει ένα άτομο είναι ψυχολογικής φύσης, τότε ακόμη και αν μπορούσε να ανταλλάξει το πρόσωπο και το σώμα του με το πιο όμορφο άτομο στον κόσμο, δεν θα κατάφερνε να γίνει πιο κοινωνικό άτομο ή η ψυχή του πάρτι. Καλό θα ήταν λοιπόν να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο πριν να αποφασίσετε να κάνετε μία επέμβαση για να δείτε ποια είναι η πηγή των προβλημάτων σας και αν όντως μία πλαστική θα βοηθήσει να τα λύσετε.

Οι παραπάνω ερωτήσεις μαζί και με κάποιες άλλες θα γίνουν και από τον γιατρό στον οποίο θα απευθυνθείτε. Καλό θα ήταν λοιπόν να σκεφτείτε καλά τι αλλαγές περιμένετε από μία πλαστική γιατί αν οι απαιτήσεις σας είναι υπερβολικές – ή ακόμη και παράλογες – και δεν ικανοποιηθούν, είναι πιθανό να γίνεται πολύ δυστυχισμένοι.